• Knesselare

Afschakelplan: kan jouw straat komende winter afgeschakeld worden?

Als België de komende winter met een stroomtekort kampt, dan gaat in sommige delen van het land het licht uit. Dat zal ook in grote delen van Knesselare het geval zijn. De delen én straten waar de stroom mogelijk wordt afgesloten staan in een afschakelplan.

De lijst van straatnamen vind je hier. Opgelet: de energiestromen via het distributienet evolueren constant, waardoor de stroom bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn komt. Dit belet de distributienetbeheerders om voor elk adres of straat exact en met 100% zekerheid op voorhand te zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn. Het hangt immers af van de manier waarop de netten geschakeld zijn op dat ogenblik en of een cabine/ vertreklijn waarmee men verbonden is op dat ogenblik wel of niet in dienst blijft.

Het afschakelplan bestaat uit 6 schijven, die verspreid zijn over de verschillende provincies of regio's in België. Bij schaarste en als de maatregelen om het verbruik te verminderen onvoldoende blijken, zal een 1ste schijf afgeschakeld worden. Op die manier komt de stabiliteit van het net niet in gevaar.

Als dat onvoldoende blijkt, kan een 2de schijf ook afgeschakeld worden. Een afschakeling duurt maximaal 2 tot 3 uur, vanaf 17.00 uur. Indien er op een later tijdstip opnieuw afgeschakeld moet worden, zullen eerst de andere schijven aan de beurt zijn. Er is dus een rotatiesysteem voorzien, zodat niet steeds dezelfde mensen getroffen worden. In principe wordt gestart met de afschakeling van schijf 6 (waar ook Knesselare bij hoort), vervolgens schijf 5,…

Wat te doen voor een stroomonderbreking?

Wat te doen tijdens een stroomonderbreking?

Wat te doen na een stroomonderbreking?

Check ook eens www.winterklaar.be voor meer info en antwoorden op 28 pertinente vragen.

Design: Koen Timmerman  2017 Knesselare - Alle rechten voorbehouden