• Knesselare

Asielcentrum zoekt materiaal, handige harry's en vrijwilligers

Vorige week arriveerden al 25 niet-begeleide minderjarigen in het opvangcentrum in de Kloosterstraat. Deze week komen er nog eens 50 asielzoekers bij. Refugee Assist, dat het centrum leidt, is op zoek naar materiaal én vrijwilligers om de bewoners zo goed mogelijk te omkaderen en te begeleiden.

Refugee Assist is op zoek naar:

  • strips voor de lessen Nederlands
  • sportmateriaal of fitnesstoestellen (in bruikbare staat)Oud Klooster
  • kleding voor vrouwen, kinderen, mannen en jongens van 14 tot 18 jaar (in goede staat)
  • schoenen en teenslippers
  • kleur-, schilder- en knutselmateriaal
  • fietsen
  • speelgoed vanaf 14 jaar
  • muziekinstrumenten

 

Refugee Assist zoekt ook handige harry’s die de jongeren willen begeleiden bij het uitvoeren van allerhande klusjes in en rond het gebouw. Vrijwilligers die zich willen inzetten voor het organiseren van animatie en evenementen zijn ook welkom. Info bij centrumleider Barnabé Adriaens, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Het was de federale ministerraad die eind december de beslissing nam om in het voormalig klooster 75 asielzoekers onder te brengen, waarvan 25 niet-begeleide minderjarigen. De jongeren zullen er leven zoals Vlaamse jongeren van hun leeftijd doen. Ze krijgen een normaal dagschema: opstaan, ontbijt klaar maken, tanden poetsen, school met specifieke nadruk op de lessen Nederlands, participeren aan het groepsleven met daarbij een aantal klussen, sport en andere activiteiten, huistaken en ontspanning. De begeleiding wil de jongeren tijdens hun verblijf een zo normaal mogelijk leven laten leiden. Het team staat ook klaar om hen psychosociaal bij te staan. Bij velen van hen heeft de (oorlog)situatie in hun land van herkomst, het verlies van hun familie en de vlucht naar Europa immers een diepe indruk nagelaten.

Op termijn komt er een opendeurdag waarbij de inwoners van Knesselare van dichterbij kennis kunnen maken met het opvangcentrum en haar bewoners. Burgers met vragen kunnen terecht bij het opvangcentrum van Refugee Assist zelf, op 09 223 41 50, of via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Ook het infopunt van de gemeente blijft op post en is bereikbaar op weekdagen van 8.30 uur tot 12.00 uur op 09 325 74 78, of via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Wie de presentatie van de infovergaderingen van 6 januari nog eens wil nalezen, vindt die hier.

Design: Koen Timmerman  2017 Knesselare - Alle rechten voorbehouden