• Knesselare

Asielcentrum Kloosterstraat is voltallig, alle jongeren gaan naar school

Twee maanden na de opening van het asielcentrum in de Kloosterstraat zijn de 75 plekken ingenomen. Alle jongeren gaan intussen naar school. Zodra alle families zich volledig thuis voelen, komt er een opendeur voor de buren. Intussen verwacht een koppeltje snel hun eerste baby.

AsielzoekersVier families met jonge kinderen

Met de komst van 3 grote families uit Irak en Afghanistan zit het asielcentrum in de Kloosterstraat nu volledig vol. Eerder waren er al 3 families, 3 alleenstaande vrouwen, 12 alleenstaande mannen en 25 jongeren gearriveerd. “De komst van de 25 begeleide minderjarige vluchtelingen verliep heel vlot”, zegt sitemanager Barnabé Adriaens van Refugee Assist, dat het centrum in de Kloosterstraat uitbaat. “De opvang van de volwassenen en families heeft meer tijd gevergd. Fedasil hield rekening met de faciliteiten van het opvangcentrum. Het gebouw en de omliggende tuinen, de inplanting en de accommodatie die Refugee Assist biedt, is uitermate geschikt voor middelgrote en grote families. Vandaag verblijven 4 families met jonge kinderen bij ons in afwachting van de uitkomst van hun asielaanvraag. Eén koppeltje mag heel snel hun eerste kindje verwachten.”

Nederlands taalbad achter de rug

Alle 25 minderjarige jongeren gaan intussen naar school. Adriaens: “De jongens genieten van de paasvakantie na hun eerste weken school in Aalter, Eeklo en Brugge, waar ze een taalbad Nederlands kregen. Ze gaan heel graag naar school, maken nieuwe vrienden en komen zo concreet in aanraking met het dagelijkse leven in België. Een deel van de jongens gaat op maandagavond voetballen bij de lokale wijkploeg. Het laatste weekend van de paasvakantie zijn ze uitgenodigd in jeugdhuis De Priezze.  Na de schooluren maken ze gebruik van de Sport Na School-kaarten om deel te nemen aan sportactiviteiten in de omgeving. Onlangs stond de basketbalclub van Knesselare aan de deur met het aanbod om bij hen wekelijks te komen basketten, en dat gebeurt ook. Veel van onze jonge bewoners zijn afkomstig uit Afghanistan, waar cricket een populaire sport is. Via vrienden op school organiseren ze nu oefenwedstrijden die moeten uitmonden in een toernooi. De jonge kinderen van de gezinnen leven zich helemaal uit met al het speelgoed dat zo gul werd geschonken door de mensen van Knesselare en omstreken.”

Oud KloosterGezocht: tuingerief, fietsen en kampeermateriaal

Door die gulheid van inwoners uit Knesselare en Ursel zijn al vele noden gelenigd. Refugee Assist is nog op zoek naar tuingerief, fietsen en kampeermateriaal. “Met de lente en de zomer voor de deur willen we zoveel mogelijk genieten van de buitenlucht”, vertelt Adriaens. “Voor de moestuin die we gaan aanleggen, kunnen we nog tuingereedschap gebruiken. Het Meetjesland is ideaal om er op uit te trekken met de fiets: fietsen zijn ook welkom. Er mag nog werk aan zijn: er verblijven hier handige mannen en jongens die ervan genieten fietsen een tweede leven te schenken. De zomervakantie wordt ook al druk ingepland. De jongens krijgen allemaal de kans om op zomerkamp te gaan. Daarvoor hebben we nog slaapzakken en ander kampeermateriaal nodig.”

Opendeur voor de buurt

Zoals eerder aangekondigd, krijgen buurtbewoners nog de kans om kennis te maken met het centrum en haar bewoners. “Wij willen de nieuwste bewoners eerst nog wat tijd geven om zich echt thuis te gaan voelen. De families komen uit het centrum in Lommel, dat onlangs werd gesloten: zij hebben opnieuw wat tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe thuisomgeving. We mikken voor onze opendeur op goed weer, zodat we iedereen kunnen verwelkomen in de mooie tuin.”

Werkgroep wil asielzoekers helpen: wie helpt mee?

Heel wat inwoners van Knesselare, onze landelijke en gastvrije gemeente, willen graag hun steentje bijdragen om de 75 asielzoekers mensen een welkom gevoel te geven. Om de vele ideeën te bundelen en concreet uit te werken wordt een werkgroep opgestart. In april start de groep met een eerste brainstorm, waarin concrete acties worden bepaald. Wie graag deel uitmaakt van de werkgroep, of een idee wil delen, kan contact opnemen met Ine Vandecaveye via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , telefonisch op 09 325 78 94. Gewoon binnenspringen bij de jeugddienst kan ook.

Contactnummers voor bewoners

Burgers met vragen kunnen terecht bij het opvangcentrum van Refugee Assist zelf, op 09 223 41 50, of via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Ook het infopunt van de gemeente blijft op post en is bereikbaar op weekdagen van 8.30 uur tot 12.00 uur op 09 325 74 78, of via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Design: Koen Timmerman  2017 Knesselare - Alle rechten voorbehouden