• Knesselare

Opgelet voor gauwdieven tijdens koopjes

De koopjes zijn begonnen. En dat is de periode bij uitstek voor gauwdieven, waarschuwt de politie Aalter-Knesselare. Waakzaamheid is dus geboden. We geven een aantal tips om dieven te vlug af te zijn.

België telt meer dan 30.000 gauwdiefstallen per jaar, en dat zou maar het topje van de ijsberg zijn. ‘Het is soms verbazend hoe nonchalant de mensen met hun handtassen wijd open rondwandelen’, zegt Philip Willekens, directeur van de Directie Lokale Integrale Veiligheid, belast met criminaliteitspreventie bij de FOD Binnenlandse Zaken. 'Een minimum aan oplettendheid is vereist als je niet beroofd wil worden van portefeuille, autosleutels of draagbare telefoon. Zorg ervoor dat je spullen goed beschermd zijn. Draag je handtas bij drukte bijvoorbeeld steeds vooraan tegen het lichaam en stop geen waardevolle voorwerpen in je achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde.’

 

Kaartstop

Als je ondanks alles toch het slachtoffer wordt van een gauwdiefstal is het belangrijk om te verhinderen dat de dader voordeel kan halen uit zijn misdrijf en de schade nog kan verergeren. Blokkeer zo snel mogelijk bankkaarten (cardstop op 070 344 344), identiteitsdocumenten (docstop: 0800 2123.2123) en simkaarten (bij jouw operator).

Door de feiten aan te geven bij de politie - zelfs indien de dief al ver weg is - kunnen gespecialiseerde brigades van de lokale politie de nieuwe risicozones afbakenen: op die manier draag je toch je steentje bij in het bestrijden van deze plaag en verhinder je misschien dat andere personen op hun beurt het slachtoffer worden. Je moet sowieso langsgaan bij het commissariaat om bepaalde nieuwe documenten te verkrijgen.

www.besafe.be

Design: Koen Timmerman  2017 Knesselare - Alle rechten voorbehouden