• Knesselare

Eerste rijbewijs? Alcoholtester cadeau

Drugpunt SMAK pakt uit met de campagne Effe uitblazen, een zomers initiatief dat zich richt tot jongeren die voor het eerst hun rijbewijs behalen. Elke jongere krijgt bij het afhalen van zijn of haar rijbewijs in het gemeentehuis een gratis alcoholtester, een sleutelhanger en een postkaart met preventieve tips over alcoholgebruik tijdens het uitgaan.

Effe uitblazenEen rijbewijs behalen is voor elke jongere een belangrijk moment. Van dit moment wil Drugpunt SMAK gebruik maken om jongeren op een eenvoudige en laagdrempelige manier attent te maken op de risico’s van rijden onder invloed van alcohol.

Uit het jaarverslag van de Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid blijkt dat bestuurders tussen 18 en 24 jaar oververtegenwoordigd zijn in de ongevallenstatistieken. Meerdere internationale onderzoeken tonen aan dat jonge bestuurders onder invloed van alcohol grotere risico’s lopen op ongevallen dan oudere bestuurders. Bij een promillegehalte van 0,5 tot 0,79 promille is het relatieve risico op een fataal ongeval voor 16 tot 19-jarigen ongeveer 9 keer hoger dan dat voor bestuurders zonder alcohol, terwijl voor bestuurders van 20 jaar en ouder het risico ongeveer 2 keer groter is dan dat van bestuurders zonder alcohol.

Effe uitblazen is een initiatief ontwikkeld in samenwerking met de lokale politie Maldegem en de lokale politiezone Aalter-Knesselare. Naast een samenwerking tijdens de wintermaanden voor de campagne Maak jezelf geen blaasjes wijs… is er dus ook een zomerse variant met alcoholtesters. De alcoholtesters blijven immers een handig hulpmiddel voor elke bestuurder om een indicatie te krijgen of het wel nog verstandig is om plaats te nemen achter het stuur. Vele chauffeurs kunnen dit immers niet altijd even goed inschatten.

Design: Koen Timmerman  2017 Knesselare - Alle rechten voorbehouden