• Knesselare

Adopteer eens een aardbeiplantje: 100 vrijwilligers gezocht in Knesselare

Beweging.net en Universiteit Antwerpen willen het fijn stof, afkomstig van het verkeer, in kaart brengen… met AIRbezenplantjes. In Knesselare zijn ze op zoek naar 100 vrijwilligers om een plantje te adopteren van eind maart tot eind juni 2017.

Beweging.net wil de verspreiding van het fijn stof in de lucht, afkomstig van het verkeer, in alle Oost-Vlaamse gemeenten in kaart brengen. En, opvallend, ze gebruiken daarvoor aardbeiplantjes. “Planten staan via hun bladeren rechtstreeks in contact met de omgevende buitenlucht en zullen gedurende het groeiseizoen verkeersgerelateerd fijn stof (metalen) dat aanwezig is in de lucht op hun bladeren accumuleren”, zegt Anny De Boever, de plaatselijke voorzitter van Beweging.net dat de actie lokaal trekt. “Door de hoeveelheid metalen die aanwezig zijn op het bladoppervlak te meten, kunnen we iets zeggen over de concentratie in de omgeving. De aardbeiplanten treden dus eigenlijk op als zogenaamde ‘biomonitor’ of ‘meetstation’ voor luchtverontreiniging. We zijn op zoek naar 100 mensen die een aardbeiplantje willen adopteren van eind maart tot eind juni. Je hoeft het plantje enkel te verzorgen door voldoende water te geven en, op het einde van de meetperiode, 5 bladstalen ter beschikking te stellen. Wij komen de stalen zélf ophalen. Van de lekkere aardbeien mag je daarna genieten.”

Na het werk van de vrijwilligers gaat Universiteit Antwerpen aan de slag en worden de metaaldeeltjes op de blaadjes geanalyseerd. In het najaar van 2017 worden de resultaten gebundeld in een rapport en komen er infoavonden met de resultaten.

Hoe fijner het stof, hoe schadelijker

Is fijn stof nu echt zo’n probleem? “Ja”, zegt professor Dirk Avonts van UGent. “Fijn stof zie je niet, en dat is net het probleem. Hoe kleiner het stof, hoe dieper het in je luchtwegen doordringt en hoe slechter voor de gezondheid. Je ademt die chemische elementjes nooit meer uit, waardoor ze zich in de longen gaan opstapelen en ze opgenomen worden in de lymfewegen en het bloed. Astma en chronische brochitis zijn directe gevolgen. Maar zo verhoogt ook de kans op een beroerte, dementie en lymfeklierkanker.”

Wie een plantje wil adopteren, kan zich registreren op www.airbezen.be. Op zaterdag 25 maart, van 9.00 tot 12.00 uur, kun je jouw plantje afhalen op de speelplaats achter de bib.

Design: Koen Timmerman  2017 Knesselare - Alle rechten voorbehouden