• Knesselare
Home toerisme Landschapspark Drongengoed

Landschapspark Drongengoed

Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Met een oppervlakte van 550 hectare is het bos het restant van een middeleeuwse bosgordel tussen Gent en Brugge. De dorpen Knesselare, Ursel, Kleit en Oostwinkel liggen er als poorten omheen. De historische ontginningen, gekenmerkt door de afwisseling van veld- en bosgebied, zorgen voor een zeer specifieke landschapsvorm en dito mogelijkheden. Die mix maakt van het Landschapspark Drongengoed een zeer boeiend recreatiegebied met uiteenlopende bezienswaardigheden.

Zo wordt in Knesselare het sigaarverleden van de voormalige Cogétamafabriek tot leven gewekt. Ursel herleeft als het speelse dorp van de legendarische volksfiguur Pierlala. In Kleit heeft de gemeente Maldegem een speelbos aangelegd dat door alle jeugdbewegingen en kinderen in de streek omarmd wordt. Vanuit de drie 'poortdorpen' Knesselare, Ursel en Kleit kunnen bezoekers fietsen huren.

In het Drongengoed vertelt een infopad je de geschiedenis van het historisch oorlogsvliegveld ‘B67’, dat een niet onbelangrijke rol speelde bij de bevrijding van ons land in WOII. Daarnaast lopen verschillende recreatieve fiets- en wandelroutes doorheen het gebied, zoals het Landbouwleerpad. Op deze route kom je meer te weten over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de landbouwsector in dit bijzondere gebied.

Maar de topper binnen het Landschapspark Drongengoed is ongetwijfeld het schilderachtige kader van de Drongengoedhoeve. In de hoeve is een landelijke herberg gevestigd met wisselende openingstijden, in het bakhuis is er een infopunt. Op zondag wordt trouwens vers brood gebakken. In de oude schuur vind je het Landschapsinfocentrum, waar de stichter, abt De Stoop, het verhaal vertelt van hoe het Drongengoed en de hoeve ontstonden. Het bezoekerscentrum verrast ook met een buitenverhaal, waarbij je tijdens een wandeling van ongeveer 2 km de geschiedenis van deze parel ontdekt. De hoeve schittert verder met een educatieve boomgaard en een kruidentuin. Keramiekatelier Cuesta is in één van de gebouwen gehuisvest. Rondom de hoeve liggen twee speelzones te wachten op de jongens en meisjes.

Design: Koen Timmerman  2018 Knesselare - Alle rechten voorbehouden